Joke Sauerbreij

foto (1)Graag stel ik mij even aan u voor! 

Mijn achtergrond is HBO Personeelswerk en Personeelsmanagement. Tijdens mijn studie heb ik werkervaring opgedaan als assistent  Personeelszaken. Mijn eerste volledige baan na mijn studie was in de functie van Junior Personeelsfunctionaris. Daarna ben ik Opleidingscoördinator geworden en vervolgens heb ik in de buitendienst en binnendienst gewerkt. Dit waren voornamelijk mens- en klantgerichte banen.

Honda Brava is ontstaan toen mijn partner de kans kreeg om het agrarisch bedrijf van zijn vader over te nemen waardoor wij op de boerderij zijn gaan wonen.  Daar hadden we al snel onze eerste Dalmatische hond Tessa. Ik ben altijd al een “hondenmens” geweest en zag de mogelijkheid om met een kleinschalig pension te beginnen. Ik heb het vakbekwaamheidsdiploma Honden- en Kattenbesluit gehaald en we zijn in 1995 gestart. De naam “Honda Brava” is ontstaan vanuit de gedachten dat mensen naar de Costa Brava op vakantie gaan. De honden gaan dan bij Honda Brava plezier beleven! Het pension is geleidelijk overgegaan in dagopvang voor honden.

Daarna ben ik mijn Vakbekwaamheidsdiploma voor het Hondentoiletteerbedrijf gaan halen voor het trimmen van honden en ben ik, naast de dagopvang voor honden, in 2000 mijn eigen trimsalon gestart. Door mijn werk met honden ging ik mij steeds meer verdiepen in het hondengedrag. Waarom doen honden de dingen die ze doen? Waar komt dat vandaan? Interpreteren wij dat gedrag wel goed? Waarom luistert de hond naar mij goed maar is Oost Indisch doof voor zijn baas? Waarom reageert die hond agressief naar de andere hond terwijl hij toch heel vrolijk en blij lijkt?

Om beter inzicht te krijgen in het hondengedrag en de mens achter de hond ben ik in 2008 gestart met de opleiding Gedragstherapie voor honden bij Dogvision. Een HBO opleiding gebaseerd op wetenschappelijke kennis gedoceerd door biologen met praktijkervaring als hondeninstructeur en gedragstherapeut. In deze opleiding tot Gedragstherapeut zit ook het certificaat tot instructeur wat door O&O (Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in Hondenopvoeding en/opleiding) wordt gegeven.

Tessa is niet onze enige hond gebleven. Na Tessa onze lachende bruin gevlekte Dalmatische hond,  hebben we Isis (Namara’s Sense and Sensibility) gekocht, een zwart gevlekte teef. Tessa heeft 1 nestje pups gehad en met Isis hebben we 3 nesten gefokt. Dit volgens de richtlijnen van de Nederlandse club van Dalmatische Honden, onder de kennelnaam of Dalmatey’s Spot ingeschreven bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied.

Van Isis hebben we een pup gehouden, Allstars Azizi of Dalmatey´s Spot.  Van dezelfde leeftijd als Allstars hebben we een reu gekocht uit Zweden: Farliga F´s Fils Filou. Allstars heeft 2 nestjes gehad. Inmiddels zijn Tessa en Isis naar de “eeuwige jachtvelden” op respectabele leeftijden van 15 en 12 jaar. Zo ook Allstars (januari 2014) en Filou (september 2014), beiden op de leeftijd van 13,5 jaar

Eén van de pups van Allstars is naar Canada gegaan, Star genaamd (Femme Fatale of Dalmatey’s Spot). Een mooi teefje met een ontzettend lief karakter.  Star heeft mooie titels behaald in Canada,  de eigenaar (Bestuurslid bij de Canadese vereniging van Dalmatische honden) heeft ook behendigheid met haar gedaan. Van het 2e nest van Star wilden we graag een pup en zijn met het gezin afgereisd naar Canada om de pup op te halen en met haar rond te reizen door Canada.

Deze Dalmatische hond noemen we Djuna. Toch leuk om op zo’n manier een hond te krijgen, waarvan ik de moeder zelf heb gefokt. Wij zijn heel blij met Djuna, een lief, vrolijk, leergierig en zachtaardige hond!

Djuna was wel erg alleen na het overlijden van Allstarts en Filou.  Na veel wikken en wegen hebben we met Djuna een nestje gefokt om zelf een pup te kunnen houden van haar.  En dat is Lola geworden! Een vrolijke, bijdehante, druk bevlekte Dalmatische hond. Zo anders dan haar moeder, maar ook erg lief en vrolijk.